The Great Belgian Songbook ging afgelopen weekend in première

Naar het voorbeeld van The Great American Songbook, de fameuze collectie van Amerikaanse standards uit de dagen voor de opkomst van de rock-'n-roll, is er nu een variant uit eigen land: The Great Belgian Songbook. Trompettist Jo Hermans demonteert de mooiste nummers uit het nationaal erfgoed en puzzelt ze op verrassende manier weer in elkaar. De voorstellingstournee van 10 concerten gaat op 25 januari in première. De CD-release met de beste nummers uit de show volgt op 31 januari. Op 28 februari staan ze in het Arjaantheater!

Met The Great Belgian Songbook bezegelt Hermans, onder begeleiding van Marc Bonne (drums, on tape), Dré Pallemaerts (drums, live), Jean-François Assy (cello) en David Thomaere (keys), enkele Belpoptoppers als nationaal erfgoed. Er zitten evergreens (‘Tombe la neige’ van Adamo) tussen. Maar ook nieuwe klassiekers (‘Habibi’ van Tamino), vergeten schoonheid (‘Breathless’ van Viktor Lazlo) en verborgen schatten (‘Tiger walk’ van The Peter Laine Orchestra).

Het project mag zichzelf bovendien trots tot de Belpop Bonanza Selectie rekenen. De keuzes van de nummers gebeurde namelijk onder het goedkeurend oog van Jan Delvaux: de man die volgens De Standaard een monument verdient voor de geschiedschrijving van de Belgische popmuziek. Ook de toelichting tussen de nummers door kreeg Hermans van hem cadeau. Verwacht je dus niet alleen aan een concert, maar ook aan heerlijke vertellingen over Belgische muziek in al zijn facetten. Bezoekers mogen zich na de voorstelling dus gerust 'Belpopkenner' noemen.

Ook de uitvoering is bijzonder. Met bugel/trompet, drums, toetsen en cello. Marc Bonne (60), te horen op de CD, mocht op zijn veertiende al op tournee met Alain Chamfort. De jonge wonderdrummer werd een instituut met een indrukwekkende erelijst. Levende jazzlegende Dré Pallemaerts (56) versterkt tijdens de live tournee. Jean-François Assy (42) speelde cello bij Alain Bashung, Yann Tiersen en DAAN. Pianist David Thomaere (30) geldt als een Groot Talent. 

Gepubliceerd opdonderdag 30 januari 202012.53 u.