Daan Hugaert - Elise Bundervoet - Marc Stroobants

Een paar is Twee
Koop Tickets
om20:00 Arjaantheater Theater & Woord
  • vrijdag24 januari 2020om20:00

Een paar is beperkt. Tot twee. Dat geldt ook voor een liefdespaar, in onze samenleving is de traditionele samenlevingsvorm er een tussen twee mensen. Het is wettelijk onmogelijk om met meer dan een persoon tegelijk te trouwen. Dat mag niet, ook niet wanneer de betrokkenen er zelf wél van overtuigd zijn dat een ménage à trois, quatre, cinq of à l’infini voor hen de kortste weg naar het geluk is. Polygamie is strafbaar, maar polyamorie bestaat. Het heeft wellicht altijd al bestaan, maar de term is relatief nieuw, wint snel aan bekendheid en werd onlangs door seksuoloog Wim Slabbinck naar voor geschoven als een leerzaam alternatief voor de traditionele (en cultureel bepaalde) monogame relatie.

In het boek zijn er drie gehuwde koppels die elk op hun eigen wijze proberen om het paar waarin ze zich bevinden uit te breiden, met weinig succes. Als ze hun crisis al overwinnen, is het door terug te vallen op het bekende: een monogame relatie.

In het theaterstuk dat De Grote Foulée ervan maakte, concentreren we ons op een paar dat plots uit drie bestaat. Dat leidt tot gedoe, problemen, ruzie, toestanden. Want het kan niet, zo leven wij hier niet. De uitkomst van deze amoureuze krachtmeting is minder uitgesproken dan in het boek, de liefdesdans eindigt onbeslist. De toeschouwer kan zelf conclusies trekken en de reacties wijzen erop dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Sommigen kiezen partij, anderen vinden dat niet nodig, maar zowat iedereen bekent dat het stuk niet alleen de lachspieren beroert maar ook tot nadenken stemt.

 

Regie en bewerking: Mieke Laureys                                              

Kostuums: Koen Onghena                                                              

Muziek en soundscape: Sakuran

Scenografie: Sybren Janssens

Toneelmeester: Mia Pauwels                                                             

Losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Toon Van Mierlo

Locatie

Arjaantheater
Zonnebloemstraat 7 , 9500 Geraardsbergen

Organisatie

C.C. De Abdij
Abdijstraat 10 , 9500 Geraardsbergen
Website
http://www.ccdeabdij.be

Video